onsdag 24 augusti 2011

Knäppt

Detaljer, detaljer, detaljer – ja jag älskar detaljer. Vet inte varför. Har bara gjort det så länge jag kan minnas. Kanske för att jag är en iakttagare av naturen och kanske för att jag gärna letar upp detaljer. Ja, också för att jag fascineras över hur en pytteliten detalj kan förändra ett helt intryck av en tavla eller en bild eller förändra ett uttryck totalt på tex en jacka, ett par skor, en soffa, en vardagsrumsvägg eller vad det nu må vara. Lite knäpp kanske jag är men okej, så’n är jag.

Exempel: När vi byggde ut vårt hus för ett par år sedan, så var jag fullt och fast bestämd i mitt val av lysknappar. De jag ville ha är runda och snygga i retrostil, bara så läckra. JÄTTEVIKTIGT tyckte jag. Däremot tyckte jag att det där med golvet var helt ointressant. Jag var så glad när vår ”Bygg-Allan” hämtade hit tre helt vanliga och oansenliga ekparketter att välja mellan och jag kunde i princip göra ”elle, belle bi…nu är du fri…och slapp att bli”. Kanske knäppt att haka upp sig på lysknappar när golvet fyller i princip hela huset. Tycker inte jag.


Lysknapp från ELJO.
Exempel: Klädda knappar på kläder eller en kudde– grrrr vad snyggt det är! Känns såklart också lite retro och så ”välarbetat”. Ett plagg med klädda knappar känns liksom lite lyxigare och lite bättre. En bröllopsklänning med klädda knappar längs hela ryggen ner i ett långt släp – är inte det hur tjusigt som helst?!?


Exempel: Metallknappar – ornamentala, blanka, matta, stora, tjocka – så mycket mer än en helt vanligt och trist skjortknapp. Min skinnjacka, som införskaffades för en si sådär 14 år sedan i Wien, har handgjorda metallknappar och jag älskar den lika mycket nu som då. Okej, att knapparna lätt lossnar för att metallen nöter av sytråden är förstås lite irriterande, men sånt får man ju leva med när man har så snygga knappar. Å när jag nu ändå kört fast helt på knappar leder detta oss vidare till dagens smycke och mitt senaste nytillskott till finaNinas kollektion – ”Knäppt”.
Knappar 999 finsilver, läderrem svart, maxlängd 20 cm, örhängemek. 925 sterling silver.
Knapparna är avgjutna små skönheter som jag hittade i svärmor B’s knappgömma i våras, när vi satt och småpratade och funderade på om inte jag kunde göra silverknappar, som hon sedan skulle kunna använda till sina tennarmband (som för övrigt finns att beskåda på Oxelösunds Bibliotek). Sagt och gjort, men de här knapparna blev ju så fina att jag helt enkelt blev tvungen att göra egna smycken med silverknappar. Örhängena består av två olika knappar som båda är blankpolerade. På armbandet av svart läderrem har jag trätt upp fem stycken olika knappar, några blankpolerade och några matta. Eftersom jag som sagt älskar detaljer – lägg märke till att man inte stänger armbandet med en knapp, utan med en knut. Denna lilla detalj tycker jag själv är lite skojig, men den har en funktion också. Eftersom vi alla har lite olika breda handleder, kan man därför enkelt knyta om knuten för att passa smalare handleder bättre.

Knappiga knäppiga kramar
finaNina

4 kommentarer:

Ruta Ett sa...

De är som gjorda till mig - Sömmerskan! Så fina!!

finaNina sa...

Tänkte faktiskt på dig när jag gjorde dem :-)

Önskedrömmar i hvitt sa...

Supersnyggt! Perfekt med blandningen av matt och blankt!
Kram MARIA
ps! jag antar att du inte kommer till Formex?

finaNina sa...

Näej, det finns tyvärr inte tid för det den här gången. Ska du gå?