onsdag 9 juni 2010

Solfågel i finaNinas version

En stor inspirationskälla för mig är Stig Lindberg och hans formspråk. Barnsligt och lekfullt, samtidigt väldigt rent och enkelt med runda former. I julas fick jag en fin fin bok av mina barndomsvänner M och S, ”Tusenkonstnären Stig Lindberg” från Prisma Bokförlag. Oj, oj, oj vilken farlig bok. Jag har läst och bläddrat och dreglat hejdlöst.

Fastnade för en mycket udda skulptur som är gjord i brons som Lindberg kallat ”Månfisken”. Till min stora glädje och förtjusning låg den i samma veva ute på Tradera, men jag kunde inte ens i min vildaste fantasi motivera varför jag skulle ropa hem denna dyrgrip som gick för ca 12 500:-!! I samma produktion hade Stig Lindberg även skapat ”Solfågeln”, en precis lika dyr och ovanlig pjäs som kanske tilltalar mig ännu mer. Bild från boken:


I ren nyfikenhet googlade jag på nätet och hittade en massa information om solfåglar. Det finns ett fågelsläkte som kallas solfåglar och som till viss del liknar kolibrin, som med böjd näbb dricker nektar ur blommorna.

 
Smyckessolfågel, Gambia Jan-10, av Fredrik Forsberg © 2010-03-27

Enligt gamla myter och totemtro som används i rollspel beskrivs solfågeln på olika sätt. Beskrivningen nedanför är hämtad från http://hem.passagen.se/strix/trskmyt.htm .

Nook Solfågeln, De Befjädrades Fader, Solens Gud:

Han bär solen över himlen. Han lär shamanerna vägen till Världen Ovan, och ger oss gott väder om vi ger honom de rätta offren. Han gav själv allt för sina söner, trots att de behandlade honom illa, och är den perfekte fadern.

Inspirerad av allt detta , så jag har helt enkelt skapat en egen solfågel. Tanken är att den här lilla fågeln ligger och ruvar på solen som inte hunnit kläckas ännu. Den som bär smycket får göra det varsamt, så att solen till slut kläcks. För vad skulle vi göra utan solen?

Fasettslipad kulkedja 42 cm i 925 sterling silver, Berlock 999 finsilver, cabochonslipad rubin.

Solvarma kramar
finaNina

1 kommentar:

Elisabet Südow Nordlund sa...

Ja visst är det lustigt hur plötsligt fåglar dyker upp. Ditt smycke ser väldigt fint ut. Jag blir glad av att se att du jobbar på och jag tycker mig se en fin utveckling//kram Elisabet