fredag 20 maj 2011

Skulle haft en smyckeskompass för min ”Livskompass” eller nått’

Ibland kör man fast. SUCK! ”Livskompass” är ett smycke jag haft i mitt huvud länge och nu kom jag ju då äntligen till skott och gjorde det. Den första skapade jag i silverlera och den blev sådär. Borde ju tänkt på att inte fästa bindringen direkt i själva kompassplattan, för då behövde jag göra en mindre pil, annars skulle den inte kunna snurra om ringen kom i vägen. Jag la den åt sidan utan att göra den klar. Den andra gjorde jag också i silverlera och den fick en pil av silverlera. Hm, den blev okej, men pilen blev rätt tjock och lite repor gjorde den mot boetten också. Den första fick nu en pil av 925 sterling silver. Den funkade ju rätt bra, men den gjorde också repor i silvret. Hänger nu runt min egen hals. Den tredje tänkte jag att jag skulle göra så plan som det bara gick, men den fick i alla fall ”bucklor”, vilket jag egentligen tycker är charmen med silverlerasmycken. Inte charmigt när man ska göra en kompass, för då ser det bara slarvigt ut. Dubbelsuck!

Den 2:a kompassen, med silverlerapil och stort hjärta.
Började också fundera på symbolerna jag hade. Hjärtat var lite stort och kanske till och med lite tjejigt. Jag vill ju ha en unisex-modell, som kan passa alla. Frågade på Facebook bland vänner vad de tyckte och fick jättebra ”feed-back”. De höll med mig att hjärtat var tjejigt och att det syntes alldeles för mycket och liksom tog över. Den runda formen upplevdes kvinnlig.

Gav mig inte med silverleran utan gjorde en ”manlig” version som blev rektangulär likt "försvarets namnbricka" och med rätt schysst, opolerad finish, eftersom jag ville göra den mer ”rå” i sitt uttryck. Den stämplade jag med ett mindre hjärta, som inte tar över för mycket och jag lade också in en liten distansplatta mellan pilen och bottenplattan, för att undvika repor. Jo, men den blev jag hyfsat nöjd med och tycker den blev riktigt fin faktiskt. Den kompassen har bytt ägare och bor nu i London hos kusin D. Äntligen fick han den kompassen jag ville ge honom.
Unisex-version i silverlera, opolerad finish med pil i 925 sterling silver.
Nu bestämde jag mig för att det var dags för vanligt 925 sterling silver, silverplåt. Å men nä, då blev jag ju tvungen att beställa en ny silverdollar stämpel. I leran kunde jag ”fuska” med ett vanligt S och dra små streck med ett leraverktyg, men det kan man ju inte göra i plåt. Hittade jättefina stämplar i USA och passade på att också köpa en ny sol som jag gillar mycket bättre. Leveransen kom överraskande snabbt och jag kunde såga till en boett i plåt, det blev en rund. 

Med symbolerna på plats och med en pil i plåt + distansplatta tycker jag att jag har fått till det utseendet jag vill att ”Livskompass” ska ha. Den här kommer att skickas till kusin S lagom till hennes studentexamen den 8:e juni.

"Livskompass", 925 sterling silver, svart läderrem 42 cm. Slutlig kvinnlig version!!
Nu är jag nöjd med designen, ja nästan i all fall. Nästa kommer att göras i ytterligare lite tjockare silverplåt för en tyngre och mer gedigen känsla och så ska jag ju göra en i ”unisex-version” också……. ”Learning by doing”, ”trial and error” eller vad man nu väljer att kalla det. Ibland är det inte enkelt, utan det krävs många prototyper på vägen mot det slutresultatet man vill ha. Nu har det lossnat och nu ska jag tillverka många fler kompasser. Känns skönt att vara på spåret igen!

Krångliga Kramar
finaNina1 kommentar:

Ruta Ett sa...

Du följer väl min blogg:
http://storartat.blogspot.com/ ?
kramar