måndag 11 april 2011

När man är vilse behöver man en "Livskompass"

Läste för ett tag sedan en artikelserie i DN där de beskriver depression som en av vår tids nya folksjukdomar. Allt fler människor ”går in i väggen” och blir ”utbrända” i en tid där vi springer allt fortare för att nå upp till alla måsten och krav vi har satt upp för oss själva eller som vi känner från någon krävande arbetsgivare. Ovanpå allt detta ska vi ständigt och jämt förhålla oss till alla andra vardagliga val vi ska göra. Ska jag träna på lunchen? Borde vi byta bil? Vilket badrumskakel ska vi köpa? Vad ska vi äta i dag? Behöver jag en ny vårjacka eller duger den gamla? Aftonbladet eller Expressen?? Alla dessa i-världens valmöjligheter och alla dessa beslut som ska fattas, kan göra att vem som helst till slut bara blir matt och trött.

Tänk då när du var yngre och skulle ut i vuxenlivet. Du skulle precis ta studenten och odödlig som man är i den åldern låg hela livet och världen där och väntade. Visste du vad du skulle göra??

Det visste inte jag, eller jag visste väl åtminstone att jag ville resa och se världen och tänkte börja med ett år i London som au-pair, men sen då? Hur i fridens namn ska man veta vilka val man ska göra, vilket håll man ska gå? Tänk om man hade en kompass som alltid visade den rätta vägen på livets stig, det vore verkligen bra att ha.

Tanken om en kompass för valen i livet har funnits med mig ända sedan min kusin D tog studenten, för jag ville så gärna ge honom en sådan. Tyvärr kunde jag inte erbjuda honom annat än en helt vanlig orienteringskompass runt halsen. Nu i vår tar min kusin S studenten och jag sitter här och tänker på ungefär samma sätt som då. Ur tankarna har sakta men säkert smycket ”Livskompass” vuxit fram.


"Livskompass", Boett och pil 999 finsilver, bindringar 925 silver, på svart läderrem 42 cm med lås i 925 silver.


Den alltid lika självsäkra "Lucifer" inspekterar dagens fotografering.

Hjärtat – för kärlek. $ - för framgång och rikedom. Fyrklöver – för lycka. Solen – för solsken i livet. Hoppas att symboliken kan ge bäraren styrka att fatta rätt beslut, eller så förlitar man sig helt på "Livskompassen" och snurrar pilen för att se åt vilket håll den pekar.

Beslutsamma kramar
finaNina

2 kommentarer:

Önskedrömmar i hvitt sa...

Hej!
Den blev verkligen så fin som du beskrev den!
Hoppas att våra kompasser hoppar polka mellan klöver och hjärta i maj!
Kram på dig vännen,
maria

finaNina sa...

Jaaa, det hoppas jag också!! KRAMEN tebax, Nina