torsdag 15 mars 2012

Ur tystnaden och in i oändligheten

Oj, det där lät stort. Kanske lite väl dramatisk rubrik, men låt mig fortsätta så kanske det klarnar. 

Ja, det har varit ganska tyst i min verkstad ett tag. Januari gick, februari gick och nu sitter vi redan i mars och äntligen har solen börjat värma och våren är på väg. finaNina har tagit sig en behövlig tankepaus, eller så kallad indianpaus, ett tillfälle att stanna upp, samla ihop sig och låta själen hinna ikapp. Inte förrän själen är där orkar kroppen jobba vidare. Solstrålarna har väckt mig till liv igen och jag har fått ny luft och nya idéer.

Jag har tagit mig tid att testa nya saker. Bland annat har jag testat att bygga ihåliga smycken av silverlera, genom att först forma figurer och former av materialet korklera. Korkleran blir kärnan som man ”klär” in i silverlera och sedan när man bränner smycket brinner korken upp. Väldigt spännande och ett mycket roligt sätt att kunna göra ytterligare fria former av silverlera. Det kommer bilder på sådana smycken vilken dag som helst. 

En annan sak jag har velat göra länge är att arbeta med läder. Läder är ett underbart mjukt och vackert material som känns så följsamt och skönt mot den egna huden. Jag har som ni kanske vet länge beundrat Rïdne Sami Bracelets vackra tennarmband i mängder av olika vackra färger och för ett tag sedan nu blev jag galet förtjust i GHill designs sköna och otroligt coola fiskskinnsarmband.

När jag nu äntligen tagit tag i mig själv kändes det naturligt för mig att välja renskinn att arbeta med. Sagt och gjort, jag köpte på mig de nödvändiga verktygen och hittade ett supersnyggt renskinn i svarmetallic, som jag tycker matchar silvret fint. Med lite coaching från Ann-Helen(Rïdne) och från svärmor B har jag nu lyckats knåpa ihop mina första två läderarmband.


Peace@heart läderarmband - Renskinn, hjärta + knapp 999 finsilver.
Fredshjärtat, en symbol som återkommer hos mig. Det är kombinationen av fred och kärlek jag gillar. En symbol som är en vacker kombination av fredstecknet och ett hjärta blir inget annat än dubbelt så bra. Fredshjärtat är lätt böjt för att forma sig och följa handleden. Knapp med hjärtformade hål – såklart.


"Oändlighet" läderarmband - Renskinn, oändlighetssymbol + knapp 999 finsilver.
Symboler tilltalar mig helt klart. Här en symbol som fascinerat mig väldigt länge. Oändlighet – något som aldrig tar slut, varken i storlek eller i tidsrymd. Det är konceptet av total obegränsning och obundenhet i storlek, antal eller utsträckning. Ibland kallas den här symbolen lite felaktigt för evighetstecken, och i modern smyckeskonst används den ofta för att symbolisera evighet och framför allt evig kärlek. Evighet är per definition endast en oändlig tidsrymd. Oändlighet är något så väldigt mycket större. Så stort att det för mig nästan blir omöjligt att förstå, ungefär som det där med Universum som aldrig tar slut. Fascinerande.

Mina funderingar kring oändlighet och evighet leder mig till dagens tanke, som jag knyckt ur filmen ”Vuxna människor”:

”Det är väldigt kort tid vi lever, om man tänker på hur länge vi ska vara döda.”

Tänk på det!

Nyvakna kramar
finaNina 


3 kommentarer:

Anonym sa...

jamen såå snygga! Mumsfilibabba!

finaNina sa...

Å man tackar!! :-)

Dj Abbylito sa...

Hej! Ville bara säga att dina smycken är extremt coola!!