onsdag 21 augusti 2013

Med handen på hjärtat


I våras blev jag kontaktad av min universitetskompis K som halkat in på min blogg och läst lite. Hon hade särskilt fastnat för mina smycken med ”hjärtat på rätta stället” och då specifikt för de små ankorna jag gjorde i höstas till ett gäng väninnor som hängt ihop i många, många år. Precis sådär som de kände för varandra, att de gått genom en massa och alltid tagit sig fram trots guppiga vågor eller hård vind, så känner även K för sina väninnor.

Det här gänget väninnor har alla barn med dysmeli, vilket gjort att just de funnit varandra och kommit varandra väldigt nära. Dysmeli – vad är det? Jag ska i ärlighetens namn säga att jag inte alls visste vad det är för något. Då berättade min kompis K att det är en åkomma där barnet i fosterstadiet på något sätt får en missbildning som innebär att när det föds saknar delar av olika kroppsdelar, som armen, handen, fingret, benet, foten osv. Det kan även syfta på total avsaknad av arm eller ben. Om man vill likna det vid något kan man nämna de sk. ”Neurosedynbarn” som föddes i början på 60-talet när mamman ätit en medicin som man då inte visste var skadlig för det lilla barn hon bar i sin mage.

K och hennes väninnor har funnit varandra så här i modern tid över internet ute i cyberspace, på Facebook och genom olika forum, där deras chattande, mejlande och snackande vuxit fram till djup vänskap. I dag har också några av dem träffats IRL, som man säger. (In Real Life). Ja, de har blivit så goda vänner att de alla kände att de vill bära sitt egendesignade vänskapssmycke.

Ett ivrigt Facebookande satte fart och till sist kom de tillsammans med mig fram till att de ville ha en hand, inte en hand med dysmeli, utan en helt ”vanlig” hand men med ett hjärta. Smycket ”Med handen på hjärtat” föddes. Vi bestämde att silverlera var det bästa materialet, för precis som när en liten bebis bakas, vet man inte heller alltid exakt hur det färdiga resultatet blir när silverleran bränns, fast det blir ändå alltid lika fint och spännande.

Med handen på hjärtat, hur många riktigt nära vänner har du? Om du har riktig tur har du kanske också ett helt gäng precis som K. I så fall, var rädd om dem, för vänskap är också spännande och dessutom otroligt viktigt.

"Med handen på hjärtat", Berlock 999 FS, med ring eller karbinhake 925 sterling silver.
Har lånat några bilder från två av väninnorna, en som valt att ha berlocken runt halsen i en svart läderrem och en annan som valt att hänga den på ett eget armband.

 


Kompis Kramar
finaNina

4 kommentarer:

Jelena sa...

Å, vad kul att läsa!
Kan säga med handen på hjärtat att berlocken är ett av mina absoluta favoritsmycken som jag använder varje dag!
Tusen tack söta Nina för att du gjorde det här möjligt! :-)

finaNina sa...

Tack själv Jelena!
Jag är så glad att du gillar din berlock (och att det gick att laga den - puh) och att ni fick ett alldeles eget vänskapssmycke.
Det var bara så roligt att få hjälpa till!
Kram till dig!

Anna sa...

Verkligen superfinal och en underbar idé!

Anonym sa...

Sån fin skulle jag vilja ha ��❤️